Kurban

Kurban: Allah’ü tealaya yaklaşmak demektir, mali bir ibadettir. Hali vakti yerinde olan müslümana kurban kesmek vacip dir. bu günki ifade ile seksen gram altın veya bunun tutarı parası olana kurban vacip dir, borcuda olmayacak zekatta da böyledir zekatta üzerinden bir yıl geçmesi lazım

Kurban böyle deĞildir kurban bayramı dört gündür. üçüncü gün ilkindiye kadar kurban kesilebilir üçüncü gün ikindiye kadar eline nisap miktarı eline para geçen kurban kesecektir seksen gram altın sekiz bin tele civarındadır bu paraya sahip olana kurban vacip dir bugün kurban kesenlerin çoğunda bu para yoktur yinede kurban kesiyorlar günahı da yoktur. bizde deriz ki önce bedava namazı kılalım , borç para alıp kurban kesenler var sonra parayı aylar geçiyor hatta senede geçirenler var ödemiyor. kurban ibadettir maksat et yemek değildir rabbimizin bu emrini yerine getirenlere yüce rabbimizin et ziyafetidir.

Yemeklerin en üstünü et’dir. Tabi ki bu nimetten kurban kesemeyenler de faydalanacaktır. evla olan üçe taksim etmekti. bir bölümü fakir fukaraya bir bölümü eşe dosta bir bölümü’de evde kullanılmaktadır. fazlası da eve harcana bilir bazı art niyetli cahiller kurban bayramında kesilen kurbanlıklar için hayvan kıyımı diyorlar. bu ifadeler ALLAH’ü tealanın emrine isyandır senede bir sefer et yüzü görmeyenler vardır onlara bu bayramda etten istifade ediyorlar kurban paylaşmaktır, her gün şehit veriyoruz, yüzlerce müslüman öldürülüyor, bu vahşete niye feryat etmiyorlar niyetleri üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. bayramdan sonra uzun zaman hayvan kesimi yapılmıyor. et ihtiyacı için sair zamanlarda binlerce hayvan kesiliyor aynı hesaba gelir, bunu düşünemiyorlar düşünmek istemiyorlar. bir hayvanda bulunan yedi ortağın hepsinin niyeti ALLAH’ü tealanın rızası olacaktır, bir tanesinin niyeti sadece et yemek olursa hepsinin kurbanı batıl olur (Büyük İslam İlmihali).

Müminin Müslüman Olduğunu gösteren ibadet namazdır bedava namaz kılmayan para  ile kurban kesiyor İbadette esas olan niyettir. Kişinin niyeti amelinden evladır. Bazıları soruyor bu sene kendi yerime hanımıma kurban keseceğim.Bu olmaz para kimde ise kurban ona vaciptir. Kadınların altınları onların kendi malıdır kocası borçlu da olsa altınlarından bozdurup kurbanını kesecektir. Erkek mecbur değil eşinin kurbanını kesmeye fakat isterse parası var ise hanımının altınlarını bozdurmayıp hanımının kurban parasını kendisi ödeyebilir. Rabbimiz Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

Sizin kestiğiniz etler ve akıttığınız kanlar Allah’ü Tealaya ulaşmaz.Lakin sizin takvanız Allah’ a ulaşır. (Yani iyi niyetiniz) Peygamberimiz s.a hali vakti yerinde olup ta kurban kesmeyen bizim meclisimize yaklaşmasın.Kurbanlık hayvan belli olunca ona iyi bakmalı,onu sevmeli ,kesilirken yanında bulunmalı getirilen tekbire iştirak etmeli, kesebiliyorsa kendi eliyle kesmeli, kesemiyor ise kesene vekalet vermesi lazımdır. Kurban atıkları sokaklara ve çöplere atılmamalı bu kurbana saygısızlıktır. Toprağa gömülmeli.

Kurban bayramının arifesinde sabah namazının farzından sonra bayramın dördüncü günü ikindi namazında kadar teşrik tekbirleri getirilir. Kurban gibi buda vaciptir. Kadın olsun erkek olsun kurban kesenlere de, kesmeyenlere de bu tekbirleri getirmek vaciptir. Rabbimizi yüceltmek ve ona teşekkür etmektir. Kurban ibadetini namaz,oruç ve bütün ibadetlerimizi hayırlarımızı yüce Allah’ımızın yüce rızasına uygun olarak yapabilmemizi ondan niyaz eder ve bu mübarek bayramımızın hayırlar getirmesini birlik ve beraberliğimize vesile olmasını terör belasının son bulmasını akan müslüman kanlarının durmasını kainatı yaran Güneş,Ay,Yıldızlarla,gece ve gündüz ile mahlükatın çoğu ile kendisini halife(yani vekil)olarak yaratan biz insanların hizmetine veren yüce rabbimden niyaz ederim.

Selam ve Dua ile

Scroll to Top